Voor diegene die willen reageren - U heeft Gmail account nodig

zondag 9 december 2007

Radiologische Aansluiting -1-

Vaker kanker van al die plaatjes

Nee, zo bont als in de Verenigde Staten maken we het hier niet, reageren Nederlandse radiologen unaniem. Ook hier worden in ziekenhuizen steeds meer CT-scans gemaakt, maar alleen als daar een medische indicatie voor is, als medische voordelen opwegen tegen het belangrijkste nadeel: extra stralingsbelasting, stellen ze.

Radiologen zijn geschrokken, ze zijn gealarmeerd door de explosieve inhoud van een artikel eind vorige week in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine. Op termijn zullen ongeveer 1,5 tot 2 procent van alle kankergevallen in de VS zijn toe te schrijven aan diagnostische CT-scans, rekenen onderzoeksradiologen van Columbia University in New York voor. Tien à vijftien jaar geleden was die CT-bijdrage verwaarloosbaar.

Een CT-scan – van het hart, van de ingewanden of de hersenen – oogt fraai. Elk detail is op zo’n scan te zien, in botten en in orgaanweefsel, in een breed scala aan grijstinten. CT, computertomografie, is de digitale opvolger van de röntgenfoto. De patiënt ligt bij het maken van zo’n scan op een beweegbare tafel die langzaam door een grote hoepel wordt geschoven. In die hoepel draait een röntgenbron met hoge snelheid rond. Röntgenstraling die de bron uitzendt, wordt in het lichaam deels tegengehouden. De mate waarin is afhankelijk van dichtheidsverschillen in botten en lichaamsweefsel waar de röntgenstraling doorheen gaat. Niet tegengehouden straling wordt opgevangen door een trits detectoren, recht tegenover de röntgenbron, die net zo snel ronddraaien. Naast de rondtollende röntgenbron en röntgendetectoren beweegt ook de onderzoekstafel. Die duwt het lichaam, en daarmee het te onderzoeken orgaan, door de hoepel heen om een totaalfoto te krijgen.

BRON

Volgens mij is het betere alternatief het gebruik van de MRI en zijn verwanten - maar hoe zit het daar met Straling - Bij de MRI gaat het om een zeer krachtig magneet veld dat het lichaam omzoomt - Dit veld parkeerd bepaalde deeltjes in stilstand om er dan met een RF signaal over heen te fietsen.. het trillingseffect wordt gedetecteerd en in een beeld vervat. Ook hier draaid iets rond - de RF attenne - denk ik even - Maar hier spelen geen Röntgen straling..

Even opzoeken..

Geen opmerkingen: