Voor diegene die willen reageren - U heeft Gmail account nodig

zaterdag 15 december 2007

Journalistieke Aansluiting -2-

Het College bescherming kreeg deze week veel aandacht voor zijn beleidsregels over het gebruik van persoonsgegevens op internet. Alle websitehouders krijgen ermee te maken, maar journalisten ontspringen grotendeels de dans. Dus moeten websitehouders er maar voor zorgen dat zij dat ook zijn. Door Remy Chavannes.

De nieuwe richtsnoeren zijn streng. Elk stukje informatie dat direct of indirect herleidbaar is tot een individu is een persoonsgegeven. Dus niet alleen een naam, maar ook een foto, een e-mailadres en zelfs een IP-adres.

Persoonsgegevens mogen alleen worden gepubliceerd als daar een legitiem doel mee wordt gediend, als ze correct zijn, als ze goed beveiligd zijn. Degene over wie het gaat mag de gegevens inzien, laten verwijderen of corrigeren. Ze mogen niet worden doorgegeven naar buiten de EU.

BRON

Het bekendste geval kennen we al, sommige ontkennen anderen willen het niet weten. Maar op een of andere manier worden we allemaal nu of later geconfronteerd met de zelfde vraag of situatie. Wat gebeurt er met mijn persoonlijke informatie - wie kan allemaal mijn dossier inkijken en gegevens verspreiden. Buiten het feit dat iedereen het wel eens kan overkomen is er nog een ander belangrijk gegeven.

Wat doet de vinder of bekijker met de geposte informatie?
Hoe waardeerd, herwaardeerd hij/zij deze informatie?

Is er een herwaardering, opwaardering nodig van
houding waarmee we naar dingen kijken, hoe we er mee
omgaan - wat doen me met te scherpe vakantie fotos?


Geen opmerkingen: