Voor diegene die willen reageren - U heeft Gmail account nodig

woensdag 12 december 2007

Arsenische Aansluiting

Arsenicum

Vandaag wil ik het hebben over een man en een vrouw die een levensverzekeringsmaatschappij probeerden te tillen. Wacht even, zegt u nu, daar had je het gisteren toch al over? Toen beschreef ik de lotgevallen van het Engelse echtpaar Baldwin, waarvan de man als kanovaarder ‘verdween’.
Het toeval wilde dat ik zaterdag in de Amsterdamse stadsschouwburg een voortreffelijk toneelstuk zag met ongeveer hetzelfde onderwerp: Instinct in de regie van Johan Simons en met Pierre Bokma in een glansrol. Instinct is een tamelijk getrouwe bewerking van de thriller Double Indemnity (Dubbele schadeloosstelling) uit 1935 van de schrijver James Cain.
Het was de tweede klassieker die Cain schreef, wereldberoemd werd hij vooral met The Postman Always Rings Twice. Meesterlijke boeken, geschreven in bondige taal die je meteen meezuigt in het leven van de ik-figuur, de dader.

BRON

Het gif komt in vele vormen - de ene kent de vorm maar kent het gif niet - de ander kent het gif maar herkent de vorm niet - soms komen deze twee samen en dan is er ook mogelijk vergiftiging - als de twijfel het gif toelaat is men onderhevig - als de twijfel het gif uitsluit is men ontgift. Maar over welk gif gaat het - het gif van de gedachten, het gif van de ander of het oude gif. We worden vergiftigd en afhankelijk van de dosis raken we immuun of bedolven.

Geen opmerkingen: